De gevaren van houtkachels

Er zijn diverse geluiden dat teveel hout nodeloos wordt verbrand als hergebruik nog mogelijk is. Subsidies maken mogelijk dat herbruikbaar hout naar bio-energiecentrales gaat, waar het wordt verbrand voor energie-opwekking. Deze subsidies doorkruisen de marktwerking, dragen bij aan de grondstoffenschaarste en leiden ertoe dat de doelstelling voor materiaalhergebruik van houten verpakkingen in het geding komt.

Maar ook op een kleinere schaal vormt het verbranden van hout een probleem.

Het gebruik van houtkachels onder particulieren neemt de laatste jaren toe. Op de website van Netwerk Houtrook vindt u informatie over de milieu- en gezondheidseffecten van rook van houtkachels.

 • Particulieren die hout verbranden zijn naar schatting verantwoordelijk voor twaalf procent van het in Nederland uitgestoten fijnstof;
 • Elk jaar sterven in Nederland ruim 2.000 mensen eerder door pieken van fijnstof;
 • Bij kinderen kan fijnstof de kans op het ontwikkelen van astma vergroten;
 • Een derde van de één miljoen mensen met luchtwegklachten reageert op houtrook;
 • Als er bij weinig wind gestookt wordt, dan treden bij omwonenden binnenshuis verhoogde concentraties schadelijke stoffen op in een straal van vijftig tot honderd meter rond de schoorsteen;
 • Recent onderzoek toont aan dat de normen voor fijnstof overschreden worden in de buurt van houtkachels;
 • Handhaving op gemeentelijk niveau loopt moeizaam: milieudiensten treden alleen op tegen hout stokende bedrijven en bij de afdeling Bouw en Woningtoezicht ontbreekt de kennis van de milieu- en gezondheidsaspecten.

Al met al problemen die het verdienen serieus genomen te worden.

Netwerk Houtrook biedt de mogelijkheid tot het uitwisselen van ervaringen en het discussiëren op verscheidene internetfora.

Andere artikelen over het verbranden van hout en ander afval vindt u elders op de site van 2good2burn.com!

This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

3 Responses to De gevaren van houtkachels

 1. Gashaarden says:

  En hoe staat het met gashaarden? Als men toch een haard in huis wil hebben, wat kan men dan het beste doen als men rekening wil houden met het milieu? Een gashaard of houtkachel?

 2. Michel says:

  Het probleem van het fijnstof is heel goed op te lossen door strengere normen voor nieuwe kachels, en eventueel een stimulering om een oude kachel door een nieuwe te vervangen. Dat we nu ook al geen hout meer mogen stoken is nieuw. Het is hoe dan ook stukken beter dan het stoken van uranium, kolen, olie & gas. Ik zou de aandacht toch eerder daar op richten dan op het gebruik van kunstmest in bossen waardoor het niet helemaal CO2 neutraal zou zijn.

  • 2good2burn.com says:

   Geachte Michel,

   Wij van 2Good2Burn.com zijn benaderd door Netwerk Houtrook omdat wij met onze opzet juist aan het licht willen brengen dat het niet verstandig is op grote schaal hout te verbranden om groene stroom op te wekken. Omdat dit de schaarste van grondstoffen juist vergroot.

   Doordat Netwerk Houtrook de zaak van een ander standpunt bekijkt dan wij vonden wij het een reden hier een artikel aan te wijden. Zodat alle aspecten worden belicht. Ook uw mening is een goede mening. Ik heb daarom ook Netwerk Houtrook gevraagd zich in deze discussie te voegen.

   Op welke manier zou u graag zien dat de aanschaf van schonere kachels word bevorderd voor de particuliere markt?

   Vind u dat de ontwikkeling wel genoeg gestimuleerd word zodat de kachels ook schoner worden?